En typisk situasjon når man begynner å spille gitar er at man gjerne plasserer fingrene på rett sted for å ta en akkord men at den likevel ikke høres rent ut når du spiller alle strengene. Første ting å gjøre er å prøve å ikke presse for hardt. Spesielt dersom man er vant til å spille på akustisk gitar og går over på elektrisk gitar, eller bare bytter til tynnere strenger.

Men en annen ting er å sørge for at man ikke trekker strenger nedover når man holder akkorden. Dette kan være vanskelig å oppdage fra spillerens synsvinkel, så der er løsningen å spille foran speilet. Metoden er enkelt.

Plasser deg slik at du ser relativt rett på gitarhalsen i speilet. Plasser fingrene på gripebrettet og prøv å spille akkorden. Kikke deretter på speilet og se om noen av fingrene trekker strengene “nedover” eller oppover gitaren. Dersom de gjør dette vil disse strengene klinke litt lysere (også kalt høyere, eller “sharp”) enn de andre og akkorden vil ikke klinge så fint som de ellers kan gjøre. Det blir som du “bender” noen strenger i akkorden akkurat nok til at de ikke klinger godt med de andre akkordene.

Dette kan også skje når man spiller enkelttoner også. Så moralen er å øve foran speilet!

Her er et par eksempler slik at man vet hva man skal se etter.

Rett måte: se hvordan strengen ikke bøyer seg nedover hvor fingrene er.
Gal måte, hver dras strengene nedover som gir en sur akkord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *