For å lære å spille gitar må du øve. Det er den litt brutale sannheten, men heldigvis betyr ikke det nødvendigvis timer med kjedsomhet og viljestyrke. Her er noen tips og tanker om øving generelt som kan være nyttig for deg som ønsker å spille gitar, eller andre instrumenter.

øving er ikke Øving

Mange tenker på øving som å stille seg opp, sette på metronomen og spille skalaer, gjerne i timesvis. Heldigvis er god øving litt avhengig av hva vi ønsker å lære oss. Min hovedtanke er at den beste øvingen vi kan gjøre er den vi faktisk ender opp å gjøre. Et perfekt øvingsopplegg som er laget for optimal progresjon vil ikke hjelpe dersom det blir for omfattende til at man gidder å gjennomføre. Dersom man elsker å spille blues, så må man gjerne tenke hard på om man skal bruke tid på å lære seg å lese noter, er Metallica det du ønsker å spille gitar så er det gjerne ikke så viktig å lære seg å improvisere med lydisk skala, dersom man ønsker seg å spille Dylan låter så trenger man gjerne ikke bruke tid på å spille skalaer i 180 bpm. Det kan være gode grunner for å se på alle disse tingene, og en gitarlærer vil sannsynligvis ville kunne gi deg noen gode tips som unngår at du bruker for mye tid til å øve ting som du egentlig ikke trenger å bruke tid på. Men en god pekepinn er at dersom øver på noe som man elsker å spille så er det en god sjanse at det man øver på er relevant.

En del ting er god øving på uten at det virker som øving, dersom man elsker å spille soloer over sanger på radioen så gjør man det, liker du å spille akkorder og synge, så gjør det. Da øver du på det du vil blir bedre på.

Hvor mye bør jeg øve?

Dette vil variere fra situasjon til situasjon, og jeg er usikker på om selv profesjonelle musikere har fasiten her da man egentlig bare kan sammenligne med seg selv. Man vet gjerne at man øvde 3 timer hver dag den siste måneden og kan sammenligne med måneden før når man bare øvde 2 timer hver dag. Men man har ingen kontrollgruppe, så dersom man føler at man blir bedre med 3 timer per dag så kan det være mange andre grunner, ikke nødvendigvis den ekstra timen med øving. Men her er et par generelle ideer man kan teste ut:

Øv hyppigere og kortere istedenfor lengre økter. En fin greie med øving er at man gjerne får mer utbytte av å øve 10 minutter hver dag heller enn å øve en time hver lørdag og søndag. Når man lærer nye ferdigheter så er det viktig å gi kroppen tid til å “glemme” hvordan det gjøres for deretter å måtte “huske” det igjen. Dette er sant for å lære teoretisk kunnskap og sannsynligvis for motoriske ferdigheter. Så legg opp til å ha korte økter, gjerne flere til dagen istedenfor å spare opp til lengre økter.

Tenkt kvaliteten på øvingen istedenfor antall minutter. Jeg er rimelig sikker på at 15 minutter med veldig fokusert øving (søk “deliberate practice” på google for mer info) er bedre med en times øving hvor man er ufokusert. Jeg forsøker å være veldig bevisst på hva jeg skal gjøre annerledes for hver gang jeg spiller gjennom, tenker etterpå om det gikk bedre eller ikke, og repeterer prosessen. Samtidig som jeg gjerne noterer ned ideer eller hva jeg synes fungerte bra eller dårlig. Dersom fingrene bare går på autopilot med mange repetisjoner så vil man sannsynligvis ikke ha samme utbyttet av øvingstiden, ihvertfall dersom dette er eneste øvingen man gjør. 1For mer om deliberate practice, sjekk ut boken “The Road To Excellence”, eller Ericsson generelt.

Rutiner for øving

Mange føler at de glemmer å øve regelmessig, et tips her er å alltid øve etter noe man gjør hver dag. Øv HVER dag etter frokost, eller etter jobb, eller etter joggeturen, eller etter TV-tittingen. Prøv å hekt øvingen på rutiner du allerede har, da vil du etterhvert ikke trenge å huske øvingen, så lenge du husker det du gjør før. 2For flere tips, sjekk ut boken Atomic Habits.

En annen god regel er at man gjerne ikke klarer å gjennomføre øving hver dag men dersom man må hoppe over en øvingsdag så er det ikke lov til å droppe 2 dager etter hverandre! Målet er å bygge en vane.

Et enkelt tips er sett en påminnelse for øvingen på mobiltelefonen. Velg et tidspunkt du vet du har tid til å øve, og la mobilen minne det på at du skal øve.

Motivasjon

Målet med å øve er vanligvis å bli bedre men når vi øver på noe så blir vi ikke 2% bedre hver dag, dessverre fungerer ikke progresjon på denne måten. Vi føler oss gjerne 10% bedre en dag, neste dag føler vi oss kanskje 10% dårligere, for deretter å føle oss 2% bedre neste dag. I det store bildet blir vi bedre, men man merker det ikke nødvendigvis fra dag til dag. Det gjør det vanskelig å bruke progresjon fra dag til dag som motivator. Dersom vi klarer å sette oss mål som “I dag skal jeg øve en time” eller “I dag skal jeg klare å holde fokus gjennom hele øvingen” og klarer å være stolte av å fullføre øvingene jevnlig og med kvalitet så vil vi bli flinkere, man vil ikke merke det dag for dag, men gjerne fra uke til uke eller måned til måned. Prøv å finne motivasjon i at man fullfører øvingen, og holder en viss standard når man øve heller enn hvor mye bedre du er i dag enn i går.

Å klare å holde fokus

Her er sannsynligvis det største tipset å sette telefonen i flymodus eller legge den i et annet rom. Mobilvarsler stjeler fokus, det samme kan PCer gjøre. Ellers er fred og ro anbefalt, helst ikke Netflix eller lignende på i bakgrunnen dersom du skal jobbe fokusert. Av og til er det bra å jobbe med mindre fokus også isåfall kan det være greit å ha en serie på i bakgrunnen. 3Dette vil jeg sannsynligvis skrive litt mer om senere og linke tilbake til.

Gjør øvingen så trivelig og praktisk som mulig

Prøv å ha instrumentet fremme, forsterkeren klar og det du skal øve på lett tilgjengelig. Målet er å gjøre øvingen så rett frem som mulig. Dersom du må først stemme gitaren, plugge inn i en gitarpedal, plugge pedalen i strømmetilførselen, skru på forsterkeren, finne strømtilførselen til gitarforsterkeren, finne en patchkabel fra pedal til amp og skru lyden så går fort mye av øvingstiden til forberedelser og det er mye større tiltak å komme i gang med øvingen på.

Et annet, ofte undervurdert, moment er å gjøre rommet du øver i så trivelig som mulig. Sørg for at det ikke er for kaldt, eller varmt, at det er godt lys og generelt er et trivelig rom å være i. Slike ting har fort litt å si på hvordan øvingen oppleves, som igjen ofte påvirker hvor ofte du øver.

Mer info om øving?

Her er noen flere tips (på engelsk) om materiell jeg synes er bra:

  • Practice Toolkit Masterclass – Gitar spesifikke øvelser og gode råd
  • Atomic Habits – Bok om å bygge vaner med minst mulig innsats og størst mulig resultater
  • Bulletproof Musician – Nettbasert kurs med gode tips til instrumentaløving generelt, gode tips for å bli stødigere på fremføring, samt bra om deliberate practice.
  • Ultralearning – Egentlig en bok om folk som lærer seg vanskelige ting på kort tid, men har en del interessant om hvordan man bør tid for å lære seg nye ting. Kan være relevant for de som er godt på vei og ønsker input for å optimalisere øvingen sing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *