Før vi ser på teknikker så kan det være verdt å tenke litt på gitaren. Mange, kanskje spesielt foreldre, finner gjerne frem gamle instrumenter som den vordende gitaristen skal lære seg å spille på, kanskje er det noen i familien ønsker å la familiegitaren leve videre i en ny generasjon. Eller kanskje man kjøper en billig gitar på Clas Ohlson til under 1000-lappen fordi man ikke vil investere for mye penger i før man ser litt progresjon. Slike tanker er forståelige og fornuftige, dersom gitaren er brukbar.

Problemet med slike gitarer er at de ofte er så gamle og vridd, eller nye og dårlig produsert eller justert at ingen gitarist vil få de til å klinge fint. Jeg har selv prøvd gitarer som nybegynnere tar med hvor strengene er så høye og/eller halsen er så skjev at det ikke går an å få de til å klinge rent. Jeg vet gjerne dette men en nybegynner vil gjerne ha ømme fingre i flere måneder og øve masse uten at det høres fint ut, uten å vite at det er gitarens skyld! Slike gamle gitarer bør sees over av noen med litt erfaring før de blir gitt til en nybegynner.

Mye av det samme gjelder med netthandel. Dersom du handler en gitar på et sted hvor man ikke kan fysisk gå tilbake med gitaren for å få med en fagkyndig til å justere den så har man gjort det litt vanskelig for seg selv. Det gjelder også dersom man handler fra en større nettbutikk innen instrumenter som gear4music eller Thomann. Man kan få mye bra fra disse og de er ofte billigst, jeg bruker dem selv. Men dersom man bestiller en gitar via nett uten å ha noen å gå til for å den justert så kan de bli vanskelige å spille på med tiden (av og til rett fra fabrikk også). Man bør ihvertfall få noen som har litt erfaring med å spille gitar til å teste den og se hva de synes. Noen fysiske butikker tilbyr gjerne en gratis justering av gitaren, som kan være godt å ha da gitarer ofte vrir seg litt i når de blir stemt opp og brukt over tid, eller i møte med norsk vinter.

Min subjektive erfaring er at de billigste gitarene, og da tenker jeg spesielt på de som man kjøper på butikker som egentlig ikke driver med instrumenter som faghandel er rimelig tvilsom kvalitet på. Det finnes sikkert unntak, men mange av dem er direkte vonde å spille på, og skurrer på enkelte bånd. Man kan gjerne ta disse med til en lokal gitarreparatør, men da må man gjerne ut med en del mer penger for usikkert resultat.

Ellers finnes det mye bra på Finn, men man får fort litt de samme problemene som å handle på nettbutikker. Dersom man kan møte fysisk å teste gitaren før kjøp så kan man gjøre gode kjøp brukt.

Så hva bør man se etter når man vurderer en gitar

Er det noe som viser bånd 5, 7, 9 og 12 på gitarhalsen? Dersom man har planer om å spille andre ting enn de «vanlige» akkordene så bør man sørge for at det er noe som markerer de forskjellige båndene. Vanligvis er dette små prikker på toppen av gitarhalsen og på selve gitarhalsen. Å finne f. Eks 8. bånd uten markører betyr ofte å telle båndene oppover halsen, som tar mer tid enn man har når man skal spille musikk.

Er strengene for høye over gripebrettet? Dersom de er for høye så vil den gjerne oppleves som ekstra vondt å presse strengene ned på båndet, eller man vil måtte bruke altfor mye trykk for å presse strengene helt ned. Man kan også se om det er mye forskjell på strengehøyden over 1. bånd og 12. bånd. Dersom det er mye forskjell så kan det bety at strengen må justeres. Er du på en faghandel så vil de sannsynligvis kunne justere dette før du kjøper gitaren dersom du sier at du ikke ønsker å kjøpe en gitar med så høy action.

Spill alle strengen en etter en uten å bruke venstre hånd, er det noen som klinger annerledes? Er det noen av strengene som “buzzer”? Pass på å spille like hardt på alle strengene når du tester dette. Det kan også være tegn på et problem med enten broen eller nøtta av gitaren.

Sjekk lyden på ALLE bånd. Spill hvert enkelt bånd på gitaren, og sjekk om de alle klinger rent, og at det ikke er noen “buzzing” eller andre ulyder på noen av båndene, dette kan bety at halsen må justeres, bånd må files eller at bånd må bankes inn, alle er jobber som bør gjøres av en fagmann. Her er det greit å prøve å teste med å spille så dynamisk som du vanligvis gjør. Så hvis du spiller relativt hardt på strengene vanligvis så prøv å spille så hardt, ellers kan du komme i en situasjon hvor du spiller det låter fint når du tester forsiktig i butikk, men at gitaren skurrer når du spiller “vanlig”.

Mer info om gitarvedlikehold

Denne boken er fin dersom man ønsker å lære mer om hva man bør se etter når man vurderer gitarer eller ønsker å lærer seg å gjøre reparasjoner, fra enkle til mer kompliserte: Dan Erlewines The Guitar Player Repair Guide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *