Å lese tabulatur istedenfor noter har noen fordeler og ulemper. I sum tror jeg det er flere fordeler, spesielt for nybegynnere som ønsker å komme i gang, med å bruke tabulatur.

Den største fordelen er at man i hovedsak bare trenger å vite to ting for å begynne å spille etter tabulatur.

  1. Hvilken streng skal jeg spille på?
  2. Hvilket bånd skal jeg spille på?

Hvilken streng skal jeg spille på?

Linjene med tall på viser oss hvilken streng vi skal spille på. Dersom man ser et tall (eller en 0) på en linjen så forteller det oss at vi skal spille på den strengen som tilsvarer linjen det står tall på. Tall på den øverste linjen betyr at man skal spille på den lyseste (tynneste, nederste) gitarstrengen. Dersom det står på den nederste skal man spille på den mørkeste (dypeste, øverste strengen).


Dersom det står tall på flere strenger over hverandre så skal disse spilles samtidig.

Her spilles de 4 lyseste strengene samtidig.

Hvilket bånd skal jeg spille på?

Tallene forteller oss altså hvilken streng man skal spille utifra hvilken linje tallene står på. Nummeret forteller oss hvilket bånd vi skal sette fingrene i. 0 betyr at man spiller strengen uten å sette noen finger i venstrehånd på gitaren. Dersom det står tallet “1” så skal man sette finger i første bånd på gitaren, står det 2 setter man fingeren i 2. bånd osv.


Her spiller man på en åpen streng på den tynneste strengen

På tabulatur
På gitar

Her spiller man på 3. bånd på den tynneste strengen.

På tabulatur
På gitar

Her spiller man på 5. bånd på den tynneste strengen.

På tabulatur
På gitar

Der har du de to viktigste tingene når det kommer til å lese tabulatur. Tabulatur leses fra venstre mot høyre, slik du leser denne teksten.


Lyst til å lære mer?

Tabulaturs store fordel er at man ikke trenger å kunne navn på noter eller annen musikkteori for å komme i gang med spillingen. Klarer man å holde styr på strengene og telle så kan man nok. Ulempen er da også at man ikke klarer å lese noe om rytmen når man leser denne typen enkel tabulatur.

Når man leser tabulatur så vil man gjerne komme over en del forskjellige symboler, disse beskriver forskjellige teknikker, jeg nevner noen av de her:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *