Her er et par ting som jeg mener man må tenke på med en gang man begynner å spille gitar. Dette er ting som er lettere å ta FØR man får uvaner.

Bruk flere fingre

Ofte så faller man inn en vane hvor man bruker en eller to fingre når man spille melodier (solo) på gitar. Gjerne man merker at man får klar og god lyd når man presser med pekefingeren eller ringfingeren, men lillefinger kjennes øm og svak ut. De fleste gitarister vil merke det som en begrensning dersom man ikke bruker alle fingre når man ønsker å spille mer avanserte ting senere, og det er mye lettere å fokusere på dette til å begynne med da jeg merker de færreste elever faktisk retter på dette senere da de har en teknikk som fungerer(selv om den er begrenset). Jeg anbefaler å prøve å bruke en finger for hvert bånd, så langt det lar seg gjøre, altså pekefinger på bånd 1, langfinger bånd 2, ringfinger bånd 3 og. lillefinger bånd 4, eventuelt bånd 12, 13, 14 og 15, alt ettersom hvor man spiller på gitarhalsen.

Spill både på opp og ned når du spiller med plekter

Da jeg først begynte å spille så var jeg veldig fornøyd med å lære å bruke plekteret tidlig, men jeg spilte bare for hver nedover bevegelse med plekteret. Noe som betyr at jeg kunne doblet hastigheten min med plekterhånden ved å spille på opp OG ned bevegelsen. Etter noen måneder innså jeg at jeg måtte lære plekterteknikk en gang til og gikk gjennom en demotiverende periode hvor alt det som jeg syntes var lett med gammel teknikk ble kjempevanskelig når jeg prøvde å lære det på nytt.

Bruk flere fingre i høyre hånd når du spiller fingerspill

Noen prøver å bare bruke en eller to fingre til å slå på strengene med, å spille med flere har fordeler som at det er lettere å spille på flere strenger samtidig, men også at dersom noen fingre har faste strenger så er det lettere å orientere seg, spesielt på de midterste strengene. Min anbefaling er å la tommelen spille på de tre mørkeste (E, A & D), for deretter å la pekefinger, langfinger og ringfinger spille G, H & e). Da vet jeg at dersom jeg skal spille g-strengen så er det bare å spille strengen som pekefingern allerede hviler på, og D strenger er det bare å la tommelen spille den som er rett over pekefingeren. Dette leder vanligvis til mindre feil, forvirring og muligheten til å spille mer avansert fingerspill i fremtiden. En god øvelse her kan være å spille noe lignende som Everybody Hurts introen for å komme inn i denne måten å spille på.

Her er en gammel video jeg laget for å vise høyrehåndsteknikk:

Anbefalt fingerplassering for høyre hånd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *